Argintul, în contact cu oxigenul din aer, oxideaza!

Oxidarea argintului este un proces natural prin care acesta se acoperă cu un strat gălbui- maroniu mat, dând metalului prețios un aspect tern. În funcție de factorii de mediu procesul de oxidare poate apară imediat (24 ore) sau după o perioada mai lungă. Bijuteriile pot oxida chiar și nefiind purtate, prin simplul contact cu aerul.


Singurele bijuterii din argint care nu oxidează sunt cele tratate cu rodiu. Cu toate acestea, în funcție de condițiile în care au fost purtate și păstrate, dar și în funcție de reacția ph-ului pielii dumneavoastră cu bijuteriile de argint, aceastea pot oxida la un moment dat.


Sfaturi pentru prevenirea oxidării argintului

-Ca regula generală, paradoxal, cu cât veți purta mai des bijuteriile din argint, cu atât le veți curăța mai rar;
-
În magazinele de specialitate se găsesc soluții speciale de curățare a argintului, dar și cutiuțe anti-oxidare în care puteți păstra bijuteriile; 
-O modalitate mai la îndemăna este le păstrați în punguțe ziplock din care scoateți bine aerul;
-Argintul
urăște clorul și sulful! Așa aveți grijă când intrați în piscine sau bazine de înot, când faceți curățenie etc.
-
Feriți bijuteriile de compușii chimici din parfum, creme sau produsele de machiaj;
-
Ștergeți bijuteriile din când în când cu o carpa moale din bumbac pentru a îndepărtă impuritățile;


Întreținerea preventivă

Purtare: Fenomenul de pierdere a lustrului poate fi evitat prin purtarea frecventă a bijuteriilor. Uleiurile din piele vor “curăța” argintul și îl vor menține strălucitor.

Evitarea expunerii: Contactul cu chimicalele domestice, perspirația, cauciucul, apa cu clor și orice substanță care conține sulf (ex. maioneza, ouă, muștar, ceapă, latex, lână, etc.) vor determina coroziune și pierderea lustrului – așa este o idee buna scoateți bijuteriile de argint atunci când faceți treaba prin casa. Lumina directa a soarelui determină de asemenea pierderea lustrului, deci scoateți bijuteriile de argint când mergeți la plaja sau la mare.


Loțiunile, cosmeticele, fixativul sau alte produse pentru par, dar și parfumurile sunt “inamici” ai argintului și vor accelera pierderea lustrului. Acesta este motivul pentru care generații întregi de femei și-au pus bijuteriile doar după ce și-au terminat pregătirea.

Comentarii